Zoeken in deze blog

zondag 25 januari 2015

Oostende in 1906

De Drie Gapers (Marina Bailliere)
Gedeelte van· de Ooststraat gezien vanaf de· Kapellestraat, richting Kerkstraat Op foto: het vroegere klooster van de ZWARTE NONNEN. Op deze plaats kwam later onder andere, de ALBERTSCHOOL. (Irmain Titue)
De bikini's van 1906 !
The Darracq at the 1906 Ostend Speed Week.
Op 6 juli wordt de I.B.I.S. gesticht.




Storm op 12 maart

De Post is volledig afgewerkt.
Afwerking van het Koninklijk Paleis.

Er zijn nog werken aan de Sint-Pieters en Pauluskerk , vooral de spitsen ontbreken nog.
Leopoldpark met het ijzeren brugje.
Het "statige" begin van de Kapellestraat.
Het Koninklijk Theater ofwel de oude Schouwburg wordt in 1906 afgebroken. In de plaats komt tegen 1910 de "Bouchery". Ondertussen is de nieuwe schouwburg in de Van Iseghemlaan afgewerkt.

De driemaster de "Comte de Smet Naeyer" (thks Yvon)
Het niet meer bestaande station Oostende-Stad stond waar nu een Delhaize-supermarkt ligt. Dit oude station werd gebouwd tussen 1879 en 1882 naar plannen van architect Félix Laureys, die samen met Jean-Josephe Naert het oude casino van Oostende (gebouwd in 1875-1877) ontwierp. Het oude station van Oostende werd zeer zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd uiteindelijk in 1956 afgebroken om de Leopold III-laan te verbreden.
De kiosk op Mariakerke-Dijk
De bruggen zijn gereed voor verkeer, enkel nog werk aan de beeldhouwwerken.
"Het clubgebouw van de R.Y.C.O. (Royal Yachtclub Oostende) in de achterhaven,er achter de Spuikom en verder zicht op Bredene. De RYCO of "Royal Yachtclub Oostende", Dokter Edouard Moreauxlaan, 2. Oorspronkelijk opgericht in 1846 als "Cercle des Régates d'Ostende" in het kader van de Engelse zeilwedstrijden van de vorige eeuw, met de steun van de Duitse kroonprins, van Leopold I en daarna met de daadwerkelijke hulp van Leopold II. Beschermd als monument bij MB van 19/02/2002. Gebouwd naar het ontwerp van architect G. Hobé, uit Brussel, en ingehuldigd in 1906. Gebouwd op gronden van het Bestuur van Bruggen en Wegen, waarvoor toelating in 1904 ter gelegenheid van de toenmalige uitbouw en herinrichting van de haven"

(foto en tekst De Plate)
Een foto van Bliek Vermeire van de Sint-Lodewijksschool, ontstaan in 1906.
Foto genomen door Léon Girardot (1862-1936); het commentaar:
"1906 - À Ostende - En vacances d'Enghien - Germaine et Hélène". (Alain E. Clauwaerdt)
Tot 1906 was de post gelegen tussen de Kapellestraat en de Kerkstraat. (Irmain Titue)
In 1906 verwelkomt Oostende het zesde filiaal van L' Innovation in de Kapellestraat. Een Nels prentkaart van de originele gevel op de hoek van Paulusstraat met de Kapellestraat. (Eddy Geuvels)
Kursaal Oosthelling. (Daniel Lamoot)
Hotel Quitmann te Mariakerke. (Egide Vanhooren)
Mijn overgrootvader Thomas Kyndt ( 2de op de voorgrond ) en werknemers bij levering van de baden tijdens de nieuwbouw van het Thermae Palace. het loodgietersbedrijf gesticht in 1906 bestaat nog altijd. Ik ben namelijk zelf al de 4de generatie.....en Thermae Palace is nog steeds klant bij ons sinds 1931 voor de chauffagewerken ! 84 jaar klant bij een 109-jarige leverancier ...dat is pas trouw zijn ! (Nicolas Verhaeghe)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten