Zoeken in deze blog

maandag 26 januari 2015

Oostende in 1907

De WELLINGTON RENBAAN.
Het toenmalig personeel van de PESAGE.
In de PESAGE worden de jockeys gewogen vóór en na elke ren. Naargelang het gewicht van de jockey wordt de last die het paard moet dragen aangepast met loden plaketten in het zadel. (Irmain Titué)
De BOULEVARD DU MIDI. (Thans Alfons PIETERSLAAN).
Briefhoofd van de houthandel Désiré DE BUCK en Henri DEWEERT. Deze firma was gelegen aan de Boulevard du Midi, tussen de Stockholmstraat en de Constantinopelstraat (huidige leperstraat). De ets geeft een duidelijk beeld van de uitgestrektheid van deze handelszaak. (Irmain Titué)
Witte Nonnenstraat: School Louise-Marie.
Op de plaats van de school Louise-Marie was voorheen achtereenvolgens een weeshuis met armenschool (1682-1795); vanaf 1823 een kantschool voor arme kinderen; 1838 een school genaamd "Huis van het Kind Jezus" (gerund door de Zusters van Sint-Jozef); 1877 : Stedelijke Meisjesschool N°1.
Dit gebouw dateert uit 1907. (Irmain Titué)
Stene. (Irmain Titué)
"Twee schoone jachten" (Marina Baillière)
De Maxim's in 1907.
School Louise-Marie in de Wittenonnenstraat

Op de plaats van de school Louise-Marie was voorheen achtereenvolgens een weeshuis met armenschool (1682-1795); vanaf 1823 een kantschool voor arme kinderen; 1838 een school genaamd "Huis van het Kind Jezus" (gerund door de Zusters van Sint-Jozef); 1877 : Stedelijke Meisjesschool N°1.
Dit gebouw dateert uit 1907. (tekst Beeldbank)
Iemand vroeg me info over de Cercle Coecilia. Alvast de menu ...
Mooie van het station.
Ingekleurd grapje.

De Smet de Naeyerlaan of het Feysplein
Pinksterenstoet.
Romantisch beeld van het Leopoldpark
Zeilschepen met hulpmotor of motorboten met zeilen.
Andere hoek van het Leopoldpark.
IJskarretje (?) op het Wapenplein
Fruitmarkt (?)
"dit is idd de de oosteroever met rechts "de halve maan", dit is een foto van voor de aanleg van de huidige haven (1907). Van de huidige spuikom was toen nog geens sprake. Destijds stroomde de Noordede via deze eerste spuikom en die Leopold-sluizen in zee ... Nu stroomt de Noordede aan de Ibis in zee ..." (foto Irmain Titué, tekst Danny Drooghenbroodt)
In 1907 verschenen in Le National Illustré. De grote prijs van Oostende met 100.000 frank aan prijzen. (Egide Vanhooren)
De stadsomloop in Oostende werd tot 1907 uitgebaat met accutrams. De NMVB vond de (lelijke?) bovenleidingspalen van concurrent North maar niks. De accu's werden 's nachts in een loods in de Christinastraat opgeladen. Op de foto accutram 1 op de Van Iseghemlaan ter hoogte van het Leopoldplein. Uiteindelijk werd het stadsnet in 1907 onder draad gebracht. (Eddy Geuvels)
Optocht tijdens de paasfeesten van 31 maart en 1 april 1907. De Oostendse groep 'De oude Wasshers' voorafgegaan door hun wagen in de vorm van een sloep met Neptunus, vissers en vissersvrouwen aan boord. Foto genomen op het wapenplein. (Egide Vanhooren)
De dijk en het strand. Verstuurd in 1907. (Egide Vanhooren)
Deze foto werd ook genomen tijdens de paasfeesten van 1907. Er was een massale opkomst naar Oostende. (Egide Vanhooren)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten