Zoeken in deze blog

vrijdag 12 september 2014

Een paar straten van Oostende (Foto's en tekst van Eddy Geuvels)

Euphrosina Beernaertstraat nr. 21 A/ Aarshertoginnestraat nr. 43. "RÉSIDENCE ARCHIDUCHESSE". Appartementsgebouw van 1937, aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid en vermoedelijk naar ontwerp van architect B. Christiaens (Oostende). Beschermd als monument 28/11/2001.
Zeedijk nrs. 139-141. Z.g. "Costa Brava", handels- en appartementscomplex gebouwd in 1959-1960 naar ontwerp van architect M. Denève (Westende) en ir. A. Vereecke; negen bouwlagen onder een plat dak uitlopend op kenmerkende zonneluifel met glaspartijen. Zig-zaggevellijn met balkons op de hoeken, gericht naar het westen


Zeedijk z.nr. (rechts van nr. 172). Sanitaire installatie met toiletten en aubette voor de kusttramlijn. Vermoedelijk eind jaren 1930 geïnstalleerd door architecten B. Christiaens (Oostende), M. Colombie (Oostende) en G. Vallay. Zij ontwierpen de badinstallaties in Oostende en hebben in 1938 een ontwerp gemaakt voor nieuwe installaties in Mariakerke, wat nooit (volledig) werd uitgevoerd. Dit gebouwtje is misschien een wel uitgevoerd onderdeel daarvan.

Euphrosina Beernaertstraat: Van Christinastraat naar Wellingtonstraat; tussen Leopold II-laan en Leon Spilliaertstraat begrensd door het Leopoldpark ten noorden. Z.g. naar kunstenares van Oostendse komaf (1831- Elsene, 1901); voorheen "Rue Albert" naar aartshertog Albrecht. Verlengd vanuit de oude stadskern in het kader van de eerste fase van de westelijke stadsuitleg vlg. plan van L. Crépin van 1867 met het Leopoldpark als kern en na het slechten van de vesten (1865-1875) gerealiseerd door L. Delbouille.
Vanaf het laatste kwart van de 19de eeuw tot aan de Eerste Wereldoorlog, vestigingsplaats van de gasfabriek ter hoogte van het huidige Canadaplein. Gietijzeren gaslantaarns bewaard in straatgedeelte tussen Torhoutsesteenweg en Wellingtonstraat.
Residentiële functie; straatgedeelte in binnenstad, tussen Christina- en Aartshertoginnestraat, gedomineerd door schoolgebouwen.
Straatbeeld met vrij heterogeen karakter. Resterende oorspronkelijke rijbebouwing bestaat overwegend uit burgerwoningen van ca. 1900.

Foto: Euphrosina Beernaertstraat nr. 148. Zogenaamd "LA TOURELLE". Merkwaardig art-nouveaugetint rijhuis daterend van 1908 met als bouwheer A. Du Fourny, bestuurder van bruggen en wegen, uit Brussel; blikvanger vanuit de Chaletstraat. Beschermd als monument 6/09/2002.
De Prinsenlaan loopt vanaf de Koninginnelaan zuidwestwaarts naar het kruispunt van het Vlaams Plein met o.m. de Leffingestraat. Deze laan wordt aan de oostzijde begrensd door het driehoekig terrein van de "Tennis Club Oostende" (Koninginnelaan nr. 83). Voorheen ook gekend als "Kleistraat" en "Avenue du Grand Parc". De aanleg van de Prinsenlaan in 1904 kadert in de derde fase van de westwaartse stadsuitleg naar het plan van V. Besme (1899), de persoonlijke raadgever van koning Leopold II, uitgevoerd door architect A. Dujardin, id est het gebied tussen de Koninginnelaan ten oosten en de North- en Elisabethlaan ten westen. De gronden zijn oorspronkelijk eigendom van de "Maatschappij der gronden Plaideau-Duvivier" uit Rijsel, en worden ter verkaveling verkocht aan de "Domeinen der Kroon van den Onafhankelijken Congostaat". In 1927 worden de percelen opgedeeld en verkocht aan diverse particulieren die vanaf 1928-1929 hun woningen er laten optrekken.
De Prinsenlaan is één van de meest residentiële straten van Oostende met woonfunctie (veelal vrije beroepen). Rijbebouwing met burgerhuizen en enkele kleinschalige appartementsgebouwen allen gerealiseerd tijdens de jaren 1928-1938 in verschillende fasen.

Foto: Prinsenlaan nr. 15/ Oude Molenstraat nr. 40. Opvallend appartementsgebouw, opgetrokken ca. 1929, naar ontwerp van architect en toenmalige eigenaar A. Daniels (Oostende)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten